De verhuis zelf: de aanpak!

Nu je helemaal op de hoogte bent van het kostenplaatje van een nieuwbouwwoning en hoe je er echt aan kan beginnen rest er één belangrijke slotfase: de verhuis zelf!

Verhuizen is een praktisch gebeuren

De praktische kant van de verhuis zelf? Daar komt heel wat bij kijken. Elk organisatorisch talent zal daarbij zijn slag slaan. Dus zorg ervoor dat jij je meest planmatige mensen uit je vrienden- en familiekring optrommelt. Voor het inpakken alleen al. Vele verhuizers onderschatten dit, maar zien al snel de bittere ernst van de zaak in. Die luidt dat je jouw dozen best zo goed mogelijk labelt. Spreek met je partner en helpers een bepaalde methodiek af die je hanteert op al je dozen. Zo kan je bijvoorbeeld gekleurde labels gebruiken en deze linken aan bepaalde materialen of kamers. Let wel, maak je dozen niet te zwaar. De gevolgen hiervan behoeven geen verdere uitleg. Een andere tip die ik je wil meegeven, is de raad om nooit op de doos te schrijven wat de inhoud ervan is. Wat je wel kan doen, is informatie verstrekken over de breekbaarheid. Dit type spullen vraagt trouwens extra inpakwerk. Glazen, vazen, … wikkel alle breekbare goederen in een deken of in een kussensloop.

verhuisLijkt dit alles onbegonnen werk? Dan kan je zoeken naar een degelijke verhuisfirma. Dit zou ik eigenlijk iedereen aanraden. Want zo’n firma weet van aanpakken én inpakken! Een extra plus: meestal zit de verzekering van je goederen inbegrepen in de prijs. Vanaf wanneer je de verhuisfirma moet contacteren? Wel, ik adviseer elke verhuizer dat te doen wanneer je over de sleutel beschikt.

Een andere praktische taak is het stopzetten van alle contracten. Energie, water, … Zorg ervoor dat je alle instanties tijdig op de hoogte brengt. En kleef ergens een herinnering dat je de koelkast en de diepvries enkele dagen voor de verhuis ontdooit.

Op de verhuisdagzelf zou ik je aanraden om hulp in te schakelen, maar sta geen pottenkijkers toe in je woning. Dat klinkt hard, maar je zal snel merken waarom: elk ‘overbodig’ persoon zal je toch maar agiteren. Neem nu kinderen en huisdieren. Zij horen niet thuis op de plaats van verhuis. Je zorgt dus best voor opvang.