Energiezuinig verwarmen: de warmtepomp en airconditioning

Voor het verwarmen van je woning of bedrijfspand kun je verschillende typen verwarming gebruiken. Simpelweg verwarmen door middel van een hr-ketel, cv-ketel of een wordt door de meeste huishoudens nog gebruikt. Maar tegenwoordig stappen veel mensen ook over naar een meer duurzame vorm van verwarming zoals de warmtepomp en een airconditioning.

Waarom is energiezuinig verwarmen belangrijk tegenwoordig?

De verwarming is de grootste energieverbruiker in huis. Ongeveer de helft aan energiekosten bestaat uit verwarmingskosten. Het is dus interessant om te kijken naar een meer energiezuinige en duurzame manier om je huis te verwarmen. Momenteel werkt in bijna alle Nederlandse woningen de verwarming op aardgas. Om klimaatredenen is het nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen waar aardgas onder valt, terug te brengen tot bijna nul. In 2030 is het doel gesteld om het gebruik van gas al fors te laten dalen. Ook een belangrijke reden dus om nu alvast te kijken naar een energiezuinige en duurzame manier om uw huis te verwarmen. Overstappen naar gasloos verwarmen is dus beter voor het milieu en je portemonnee! Daarnaast verbetert dit het energielabel van uw woning.

Duurzame warmte creëren met een warmtepomp

Met een warmtepomp wordt een hoog rendement behaald. Bij veel warmtepompen betaal je slechts 25% aan elektriciteitskosten van de opgebrachte warmte. Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur als het ware. Er zijn verschillende typen warmtepompen. Als eerste de water-water warmtepomp, deze warmtepomp kan gebruikt worden wanneer je over voldoende grondwater rondom je woning beschikt. Dit warmtepompsysteem haalt zijn warmte uit het grondwater.

Een andere warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. Tijdens de koude wintermaanden is dit type pomp niet ideaal omdat je dan ook een extra warmtebron moet gebruiken om de warmtepomp te ondersteunen. Een voordeel van dit systeem is dat de installatie eenvoudiger en goedkoper is in vergelijking met andere warmtepomp systemen.

Een aarde-water warmtepomp uit de aarde. Door regen en zon schommelt de aardetemperatuur het hele jaar tussen de 8 en 12 graden Celsius, ideaal om te gebruiken voor verwarming. Als laatste type warmtepomp is er de lucht-lucht warmtepomp. Hierbij wordt de warmte uit de lucht gehaald. In tegenstelling tot het lucht-water systeem is de opgewekte warmte niet verbonden met de centrale verwarming maar met ventilatoren in het huis.

In combinatie met een airconditioning verwarmen

Bij een airconditioning wordt vaak gedacht dat het alleen in de warme zomermaanden effectief gebruikt kan worden om het huis te koelen door lucht van buiten te verkoelen en in het huis te blazen. Wat veel mensen niet weten is dat een airconditioning eigenlijk een warmtepomp is. Zoals net beschreven een lucht-lucht warmtepomp, en ééntje die nog eens best energiezuinig is ook. Een airconditioning kan naast koelen ook verwarmen door het proces om te draaien. Een airconditioning is dus ideaal tijdens de zomer- en wintermaanden. Daarnaast kan een airconditioning ook heel erg snel een ruimte koelen en verwarmen. Ideaal voor ruimtes die kortstondig verwarmt of gekoeld moeten worden zoals een slaapkamer of een studeerkamer. Maar eigenlijk is een airconditioning in het hele huis een super fijn verwarmingssysteem. Een airconditioning wordt vaak gebruikt in combinatie met een andere warmtebron.