Een huis bouwen: het kostenplaatje

Wie een huis gaat bouwen, heeft kennis van het gegeven dat dit een duur grapje is. Maar waaruit bestaat het kostenplaatje? En hoe weet je of je niets over het hoofd hebt gezien? Door deze webpagina te lezen, natuurlijk!

Met deze kosten dien je rekening te houden

Wie een nieuwbouwwoning in elkaar laat timmeren, vraagt zich allicht af welke parameters worden gehanteerd ter bepaling van de prijs. Een methode die vaak voorkomt op de bouwwerf, is de prijs per vierkante meter. Maar laat je niet bedriegen, want deze prijs bestaat zowel uit de materialen, de werkuren en de prijs van de architect! Exclusief BTW, welteverstaan. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op deze regel. Als je goed uitkijkt, zul je dienstverleners vinden die de architectkosten buiten beschouwing laten. Daarom is het verstandig de prijzen van meerdere bedrijven naast elkaar te leggen. Ga kritisch na hoeveel diensten je krijgt voor dat neergelegde bedrag.

budgetNu, dit is allemaal vage koek wanneer jij een budgetplan voor jouw neus hebt liggen. Laten we het daarom wat concreter maken. Je kan rekenen op 1.000 euro per vierkante meter. Opnieuw, dit is exclusief het loon van de architect. En laat dat nu hetgene zijn wat je zeker ook in de prijs moet calculeren. Een architect kost je 7 % van het hele bouwbudget. Dat betekent dat de prijs per vierkante meter (inclusief ereloon van de architect en de BTW je een slordige 1.300 euro armer maakt per vierkante meter. En nu hoef je gewoon je budget te delen door de totale gewenste oppervlakte van je huis. Jammer genoeg zijn er heel wat zaken die deze richtprijs ook onverbiddelijk in de hoogte laten schieten. Dit aandachtspunt is zeker pertinent voor wie graag een tikkeltje luxe heeft. Opnieuw, plannen betekent zich tegen onverwachte zaken bemannen.

Maar ook nog die andere kosten …

Uit een klein hoekje komen ze ineens tevoorschijn: die andere dure grapjes die je al was vergeten omdat je zo in de weer was met het uitrekenen van de kosten per vierkante meter. Hoeveel heb je gebudgetteerd voor de afwerking? Welke innoverende elementen moeten de absolute blikvanger worden van je nieuwbouwwoonst? Toegegeven, dergelijke technologische snufjes zijn misschien wel wat duurder. Maar je dient dan ook te beseffen dat het mogelijk je drukke leven zal vergemakkelijken. Heb je bijvoorbeeld domotica al overwogen? Naast de afwerkingsgraad zijn ook de gebruikte technieken een niet te vergeten zaak. Het investeren in ventilatiesystemen volgens de meest recente methodes zal een iets sappiger prijskaartje hebben. Maar op lange termijn loont het vaak de moeite. Ten slotte wil ik nog even de aandacht vestigen op de werkuren van het aannemersbedrijf. Dit kan de vooropgestelde richtprijs uit evenwicht brengen. In jouw voordeel, maar net zo goed in je nadeel. Wanneer je liever wat minder betaalt, kan je overwegen om de vaklui een handje te helpen. Al weet ik niet of dit per se voordeliger is, want dat vergt wel wat tijd van jouw kant! Dus eigenlijk is het kiezen tussen het investeren van tijd, of de investering van geld.